2013-04-26

Sommardröm

Fotograf: Olof Lindskog (min pappa)
Medans våren kämpar på, ena dagen grått och kallt och andra dagen sol och milt, drömmer jag mig tillbaka till en solig sommardag för länge, länge sedan.

Pappas kusin Britta är på besök i Västerås tillsammans med sin man Folke och dotter Margita. Året är 1953 eller 1954. Jag gissar det, eftersom jag ser ut att var två eller tre år på bilderna. Farmor ansluter till sällskapet och vi tar Elba-färjan ut på Västeråsfjärden. Mälaren ligger spegelblank och glittrande. Det luktar fernissa och äventyr. Sällskapet är finklätt, damerna i dräkt och hatt, mamma har till och med vita handskar. Papporna har en brun portfölj med blanka knäppen och en bag i canvas med sig. Vad kan de innehålla? I alla fall inte det som bandyportföljer brukar innehålla. Pappa var en orubblig absolutist.

Vi tar en promenad på ön Elba, längs barrdoftande stigar. Jag får hålla Margita i handen, Margita som jag beundrar så. Sedan sätter vi oss på restaurangens uteservering och njuter av kaffe och wienerbröd. Vi flickor får apelsinsaft eller kanske sockerdricka som killar i näsan.


Tack vare pappas fina bilder kommer minnena från barndomen tillbaka. Så skönt att minnas en gråmulen aprildag.

Uppdatering: Jag letade precis fram föräldrarnas gästbok och mammas dagbok från tiden: Pingsthelgen 1953. Mamma skriver: Britta och Folke och Margita kom på pingstdagen och stannade till annandagens kväll. Vi hade trevligt hemma på pingstdagen och tittade på färgbilder och på annandagen åkte vi till Elba.


4 kommentarer:

PO66 sa...

Vilka härliga foton. Visst känns det som om solen alltid sken och det var varmt under ens barndoms somrar.
Kram

PO66 sa...

Vilka härliga foton. Visst känns det som om solen alltid sken och det var varmt under ens barndoms somrar.
Kram

Musikanta sa...

Det är underbart med gamla bilder. Minnena kommer tillbaka. Vita handskar hade ALLA 1953 - det var Grace Kelly som introducerade det modet. Hatt var också ett måste. Även vi tonåringar hade hatt och handskar!
Kram

epsilon sa...

Vad roligt att kunna gå tillbaka i dagböckerna. Handskarna minns jag
och strumporna med söm, gick inte an vara barbent.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...